Taktskifte i satsingen på sykehjemsplasser

Warning: Undefined array key "juiz_sps_order" in /customers/1/d/e/arneespedal.com/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/juiz-social-post-sharer/inc/front/buttons.php on line 302

I Stavanger Aftenblad 25.03.2015 forsøker Høyres ordførerkandidat å vri seg unna Høyres ansvar for den manglende sykehjemsdekningen i Sandnes. Faktum er at frem til 2011 hadde Høyre styrt byen sammenhengende siden kommunesammenslåingen i 1965, med ulike samarbeidskonstellasjoner. Faktum er at det gjennom tiår er blitt satset for lite på sykehjem. Tidligere Høyreordfører Jostein Rovik ble i sin tid utfordret på de lange ventelistene og svarte: «Er det fullt, så er det fullt.» Dette gjenspeiler dessverre den holdningen det har vært til sykehjemsplasser i Sandnes frem til bystyret omsider i 2010 enstemmig gikk inn for full sykehjemsdekning.

Maktskiftet etter valget i 2011 ble også et taktskifte i satsningen på sykehjemsplasser. Sandnes Helsesenter ble vedtatt og er som kjent nå i drift. Videre er totalt 90 plasser ved Riska og Rundeskogen BOAS under bygging nå. Det er nå for første gang flere plasser under bygging enn man har personer på venteliste! Svaret på hva ordføreren nå vil gjøre med de lange ventelistene er blitt til: «Er det fullt, så bygger vi mer.» Under ordfører Wirak har man gått fra ord til handling.

Så er det liten trøst for de som trenger plass i dag at det kommer plasser i desember og til neste år. Høyres forslag til løsning her er å stokke på rekkefølgen i køen, la noen gå foran de som egentlig trenger det mest. Det løser problemet for de som blir plassert foran i køen, men lager et nytt problem for dem som blir flyttet bak i køen uten saklig grunn. Flertallet i bystyret har, mot Høyres stemmer (!), vedtatt å starte opp en midlertidig sykehjemsavdeling på Riskatun for å avhjelpe ventelisten. Det er tiltak som faktisk hjelper alle i køen, ikke bare prioriterer noen foran andre slik Høyre vil. Det blir ikke flere plasser av å stokke om på ventelisten, det blir flere plasser av å bygge og sette dem i drift!

Noen ganger vil brukeren selv eller pårørende kun ha plass på et spesifikt sykehjem, for eksempel nær der de tidligere har bodd eller nær der pårørende bor. Vi skal selvfølgelig legge til rette for å finne plass etter ønske, men da blir det ofte litt ekstra ventetid på at en plass blir ledig.

En del av debatten de siste ukene har handlet om at ektepar får bo sammen på sykehjem. Jeg vil slå fast at når begge partene i et ekteskap har rett på plass og de selv ønsker det så skal kommunen selvfølgelig legge til rette for at de kan bo sammen. Dette har vært praksis i mange år.

I sitt leserbrev skriver Seland at de stemte for en billigere modell for nytt sykehjem. Dette stemmer ikke, vedtaket om å bygge Rundeskogen BOAS var enstemmig (sak 144/13 i Bystyret). Sykehjem basert på modulbygg slik Seland omtaler var del av konkurransen, og var riktignok billigere i innkjøp, men vedlikeholdskostnadene gjorde valgt løsning likevel blir billigere på sikt. Og dette må åpenbart Seland og Høyre vært enige i, siden de stemte for forslaget.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *