Dagen før økonomiplanen

Warning: Undefined array key "juiz_sps_order" in /customers/1/d/e/arneespedal.com/httpd.www/wordpress/wp-content/plugins/juiz-social-post-sharer/inc/front/buttons.php on line 302
Blir det store kutt i år?

Blir det store kutt i år? - http://www.flickr.com/photos/nrkbeta/ / CC BY-SA 2.0

I morgen skal rådmannen presentere sitt forslag til økonomiplan for 2010-2013. Det er som vanlig knyttet stor spenning til hva som er med og hva som ikke er med. Størst diskusjon blir det vanligvis rundt kutt forslagene. Tidligere år har det blitt foreslått nedleggelse av skoler, fritidstilbud for ungdom, eldresentre, og biblioteker for å nevne noe.

Når rådmannen går gjennom de grove trekkene i økonomien i morgen kommer han til å si at Sandnes kommune har for små inntekter iforhold til utgiftene. Det er ikke helt usannsynlig at han, uten å foreslå det inn i budsjettet, peker på e-ordet (kode for eiendomsskatt i Sandnes) igjen. Selv om regjeringen har kommet med et nytt godt bidrag til kommunekassen er nok utfordringene med å være vekstkommune større enn inntektsveksten. I tillegg har de siste perioderapportene vist et bekymringsfullt overforbruk innen helse og sosial som følge av mye vikarbruk.

På toppen av dette har Sandnes kommune en rekke investeringer som vi etterhvert har behov for. For det første er det et stort behov for flere sykehjemsplasser, så ombygging av Sandnes sykehus til BOAS (Bo Og Aktivitets Senter) er nok med i budsjettet. Et andre BOAS på Altona (eller annet sted) trengs også, men jeg tviler på at rådmannen har funnet rom til dette nå. Selv om Sandnes nå har full barnehagedekning så trenger vi flere barnehager, både for å dekke økningen i barn som følge av veksten, men også for å kunne fjerne de midlertidige løsningene som har preget barnehageutbyggingen i de siste årene.

På toppen av dette er det behov for et nytt administrasjonsbygg og oppussing av rådhuset. Behovet for nytt administrasjonsbygg kommer ikke av et behov for å ha et fint rådhus, men fordi kommunen sløser mye penger på å leie plass rundt omkring i sentrum fremfor å eie selv. Så dersom vi investerer i dette nå, sparer vi penger på sikt.

Som nestleder i helse og sosial vil jeg i budsjettbehandlingen prioritere å få på plass minst et nytt BOAS. I tillegg er det viktig å opprettholde den kvaliteten vi har på tjenestene. Et annet viktig punkt er at vi må få tatt grep med budsjettoverskridelsene i helse og sosial, hvor svikter det? Er det budsjettert med for lite midler i utgangspunktet, eller det noe som må gjøres annerledes i systemet?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *